سلامت باشی SalamatBashi.ir

علت گرفتگی و سفتی دست ها در هنگام بامداد چیست؟

علت گرفتگی و سفتی دست ها در هنگام بامداد چیست؟

سلامت باشی: بیدارشدن از خواب با دست های سفت یک مشکل نسبتا شایع است. آرتروز یا التهاب مفاصل، تغییرات تاندون و حتی فشرده شدن اعصاب دست می توانند از دلیلهای این سفت شدن باشند.


به گزارش سلامت باشی به نقل از ایسنا، «وری ول هلث» در گزارشی به دلیلهای سفتی دست هنگام بامداد و نحوه تشخیص و درمان آن پرداخته است.
دلایل سفت شدن دست ها هنگام صبح
طیف گسترده ای از عوامل می توانند موجب شوند بامداد ها با سفتی دست از خواب بیدار شویم که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره می نماییم.
آرتریت یا التهاب مفاصل
آرتریت دسته بزرگی از بیماریها است که موجب درد، تورم یا التهاب مفاصل می شود. هنگامی که آرتریت، مفاصل دست یا انگشتان را تحت تاثیر قرار می دهد، سفتی صبحگاهی دست به وجود می آید.
سه نوع آرتریت رایج عبارتند از:
- آرتروز: یکی از شایع ترین دلیلهای سفتی دست صبحگاهی است و زمانی رخ می دهد که غضروف صاف و لغزنده ای که مفصل را می پوشاند، با گذشت زمان گرفتار ساییدگی شود و آغاز به از میان رفتن کند.
- آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی: این بیماری خودایمنی زمانی رخ می دهد که بدن به پوشش مفاصل خود حمله می کند. آرتریت روماتوئید اغلب مفاصل کوچکتر مانند مفاصل دست و انگشتان را تحت تاثیر قرار می دهد و منجر به درد و سفتی دست در بامداد می شود.
- آرتریت پسوریاتیک: این نوع آرتریت با بیماری پوستی پسوریازیس همراه است؛ بیماری که موجب می شود بدن به پوشش مفصلی اش حمله کند و منجر به تورم و التهاب شود.
تنوسینوویت تنگی (انگشت ماشه ای)
تاندون هایی که انگشتان را خم می کنند، در تونل هایی به نام غلاف محصور شده اند که بطور معمول آزادانه میان آنها سُر می خورند. گاهی اوقات این غلاف، ضخیم یا ملتهب می شود و در نتیجه حرکت تاندون ها محدود می شود. این وضعیت که آنرا انگشت ماشه ای می نامند، به سفتی یا قفل شدن مفاصل انگشتان منجر می شود؛ خصوصاً بامداد ها و در صورتیکه مدت طولانی حرکت داده نشده باشند.
انقباض دوپویترن
انقباض دوپویترن زمانی اتفاق می افتد که لایه بافت زیر پوست شما بطور غیرطبیعی ضخیم می شود. این بیماری عمدتاً کف دست و انگشتان را تحت تاثیر قرار می دهد و به سفتی و بدشکلی دست ها منجر می شود و به تدریج پیشرفت می کند.
سندرم تونل کارپال
سندرم تونل کارپال زمانی به وجود می آید که عصب میانی دست که بوسیله تونل کارپال در مچ دست عبور می کند، فشرده یا ملتهب شود.
با آنکه این علایم هر ساعتی از شبانه روز می توانند ظاهر شود، احتمالاً بامداد ها که از خواب بیدار می شوید، شدیدترند.
سفتی دست ها بطور معمول با حرکت دادن انگشتان و دست ها بهبود می یابد، اما حداقل ۳۰ دقیقه وقت لازم است تا از بین بروند.
چه داروهایی سبب سفتی دست صبحگاهی می شوند؟
استاتین ها: این داروهای کاهش کلسترول ممکنست در ۲۵ درصد مصرف کنندگان درد و گرفتگی عضلانی ایجاد کنند.
آنتی بیوتیک های فلوروکینولون: مصرف این نوع آنتی بیوتیک مانند سیپرو (سیپروفلوکساسین) در بعضی افراد به سفتی عضلات، حساسیت به لمس یا تاندونیت منجر می شود.
داروهای ضد روان پریشی: این داروها که برای درمان اسکیزوفرنی، شیدایی و اختلال دوقطبی استفاده می شوند، موجب سفتی عضلات یا درد مفاصل می شوند. داروی ریسپریدون یکی از این موارد است.
مایفورتیک (مایکوفنولات): نوعی دارو برای سیستم ایمنی بدن در پیوند اعضا است که برای جلوگیری از پس زده شدن عضو جدید از بدن تجویز می شود. این دارو نیز ممکنست موجب درد، تورم یا سفتی مفاصل شود.
چگونه عارضه سفتی دست را در خانه درمان کنیم؟
درمان های خانگی زیر ممکنست سفتی دستان در اول بامداد را تسکین دهند:
ــ داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن سدیم
ــ تمرین دادن ملایم دست ها مانند فشردن توپ های انعطاف پذیر که در مواقع استرس استفاده می شوند، یا ضربه زدن آرام و مکرر به انگشتان
ــ گرم کردن یا یخ گذاشتن روی ناحیه لطمه دیده
ــ استفاده از آتل در طول شب برای جلوگیری از سفتی دست
تعیین موقعیت و وضعیت دست در شب
مشت کردن دست ها در طول شب می تواند به سفتی دست در صبحگاه منجر شود.
استفاده از آتل یا ابزار کمکی ارتوپدی که عضو را ثابت نگه می دارد، به باز نگه داشتن انگشتان کمک می نماید و مانع سفت شدن دست ها هنگام خواب و استراحت می شود.
اگر درمان های خانگی در تسکین سفت شدن دست ها راهگشا نبود، بهتر است سراغ روش های تخصصی و پزشکی بروید.
این روش ها عبارتند از:
- توانبخشی یا فیزیوتراپی: فیزیوتراپی سرپایی به کاهش سفتی ناشی از آرتریت، انگشت ماشه ای یا سندرم تونل کارپال کمک می نماید. متخصص یا درمانگر ممکنست برای بهبود دست شما از روش های عملی استفاده نماید یا به شما تمرین های کششی و قدرتی بدهد که در خانه تمرین کنید.
- مصرف دارو: در بعضی موارد ممکنست متخصص یا پزشک برای بیمار داروهایی مانند کورتیکواستروئیدها و داروهای ضدروماتیسم اصلاح کننده بیماری تجویز کند.
- تزریق: گاهی هم تزریق پیشنهاد می شود. در این صورت برای کاهش سفتی دست ناشی از آرتریت، سندرم دوپویترن، سندرم تونل کارپال یا انگشت ماشه ای کورتیکواستروئید تزریق می شود.
در بعضی موارد دیگر هم برای بهبود این عارضه جراحی پیشنهاد می شود.
عوارض و عوامل خطر
سفتی دست صبحگاهی اغلب یکی از نشانه های اولیه مشکلات دیگر مربوط به سلامتی است که در صورت بی توجهی می تواند به تورم، درد صبحگاهی یا درد هنگام فعالیت، تغییر شکل دست یا انگشتان، از میان رفتن تدریجی توان حرکت دست یا گرفتگی و قفل شدن انگشتان منتهی شود.
این عارضه ممکنست هرکس را در هر سن وسالی گرفتار کند اما برخی افراد بیشتر در معرض این عارضه اند. همچون افراد میانسال یا مسن تر، افرادی با سابقه خانوادگی این مشکل، افراد مبتلا به دیابت، مصرف سیگار و الکل و انجام دادن فعالیت طولانی و تکراری با دست ها.
رایج ترین آزمایش های تشخیصی برای شناسایی علل سفتی دست عبارتند از: اشعه اکس، آزمایش خون، الکترومیوگرام، ام آرای و سونوگرافی.
اگر هنگام بیدار شدن از خواب در دستانتان احساس سفتی می کنید، حتما در مورد علایم آن با متخصص و پزشک مشورت کنید. برای اینکه درست رسیدگی نکردن به آن، می تواند تورم و حتی از دست دادن دائمی عملکرد دست را در پی داشته باشد.



1403/01/10
14:40:50
5.0 / 5
225
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱

پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

سلامت باشی سلامت باشی
salamatbashi.ir - مالکیت معنوی سایت سلامت باشی متعلق به مالکین آن می باشد