در گفت وگو با سلامت باشی مطرح شد
بازنشستگی سالانه تا 3000 پرستار در کشور
به گزارش سلامت باشی، رئیس سازمان نظام پرستاری با اشاره به اینکه جذب پرستار به یک بازه زمانی خاص محدود نمی گردد، اظهار امیدواری کرد که سازمان های «برنامه و بودجه» و «اداری و استخدامی» که مسئولیت تأمین منابع و صدور مجوزها را برعهده دارند به مبحث جذب پرستار به شکل جدی تری ورود کنند.
دکتر احمد نجاتیان در گفتگو با ایسنا، با اشاره به اینکه با عقب افتادگی جذب پرستار مواجه هستیم، اظهار نمود: بنابر اعلام وزارت بهداشت، آزمون استخدامی جذب نیروی انسانی برای نظام سلامت در خرداد ماه سالجاری برگزار می گردد. تصمیم بر این بود که این آزمون پارسال برگزار گردد اما فرصت برگزاری و استفاده از ظرفیت این آزمون برای جذب نیروی پرستاری را از دست دادیم. سازمان نظام پرستاری بر این باور است که این آزمون میبایست پارسال برگزار می شد. برخی نهادها تلاش می کنند که در روند برگزاری این آزمون تاخیر ایجاد کنند و تاخیر در این آزمون نه تنها سبب متضرر شدن وزارت بهداشت می شود بلکه سبب ضرر کشور هم می شود.
وی با اشاره به اینکه احتیاج به جذب پرستار به یک بازه زمانی خاص محدود نمی گردد، اظهار داشت: احتیاج به جذب پرستار یک مبحث همیشگی است و سالانه به جذب پرستار نیاز داریم. به طوری که حدود ۲هزار تا ۳هزار پرستار سالانه به علت بازنشستگی از چرخه عرضه خدمات خارج می شوند و همینطور ۱۸۰۰ نفر سالانه طی ۲ سال قبل خروج داوطلبانه داشته باشند. با توجه به آمار و ارقامی که در دسترس داریم، میتوان گفت سالانه حدود ۵هزار نفر بنا به علل مختلف از چرخه خدمت خارج می شوند.
رئیس سازمان نظام پرستاری با اشاره به اینکه ظرفیت آموزشی با هدف رفع کمبودها افزایش پیدا کرده، خاطرنشان کرد: حدود۱۰ هزار پرستار طی ۴ سال قبل جذب شده اند؛ این در شرایطی است که حدود ۱۱هزار تا ۱۲هزار نفر طی هر سال در رشته پرستاری دانش آموخته می شوند. بازهم تأکید می کنم، دلیل افزایش ظرفیت رشته های علوم پزشکی، رفع کمبودها بود. اگر دانش آموختگان رشته پرستاری جذب و به کار گرفته نشوند، برای امرار معاش به مشاغل دیگر و مهاجرت روی می آورند. همینطور میبایست به این نکته توجه کرد که عدم جذب دانش آموختگان سبب افزایش جمعیت افراد بیکار و جویای کار می شود.
نجاتیان افزود: متاسفانه نه تنها «خروج نیروی پرستاری از چرخه خدمت بنا به هر دلیلی» در کانون توجه قرار نگرفته بلکه افزایش تخت های بیمارستانی بدون جذب پرستار هم به دست فراموشی سپرده شده است. افزایش تخت های بیمارستانی را تجربه می نماییم اما جذب پرستار به دست فراموشی سپرده شده است. عدم جذب پرستار با عنایت به افزایش تخت های بیمارستانی و بی توجهی به تعداد نیروهایی که از چرخه خدمت خارج می شوند، سبب شده که نسبت استاندارد پرستار به تخت در کشور در شرایط خوب قرار نداشته باشد.
وی در رابطه با برگزاری آزمون استخدامی امسال اظهار داشت: امیدواریم فقط یک آزمون استخدامی امسال برگزار نشود و شاهد برگزاری آزمون های دیگر هم باشیم. امیدوارم سازمان های «برنامه و بودجه» و «اداری و استخدامی» که مسئولیت تأمین منابع و صدور مجوزها را برعهده دارند به مبحث جذب پرستار به شکل جدی تری ورود کنند تا از برخی مسایل مانند خروج دانش آموختگان پرستاری از کشور جلوگیری نماییم.
منبع: سلامت باشی
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب