سلامت باشی SalamatBashi.ir
گزارش سلامت باشی؛

تب و تاب بیماران گلستان برای درمان

تب و تاب بیماران گلستان برای درمان

سلامت باشی: کمبود پزشک متخصص و انتظار چند ماهه بیماران برای ویزیت توسط طبیبان، به یکی از اشکالات مردم گلستان تبدیل گشته که علاوه بر به تاخیر انداختن دوره درمان، سبب لطمه های دیگر هم خواهد شد.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- اعظم محبی: تغییر سبک زندگی و گسترش زندگی شهرنشینی در کنار تغییر عادات غذایی و البته حوادث مختلف، میزان ابتلاء به امراض و بیماریها و لطمه دیدگی ها را افزایش داده و به همان نسبت نیاز جامعه به حضور اطباء و پزشکان بالا رفته است.
محدودیت های خاص پذیرش دانشجو در رشته های پزشکی و گروههای در رابطه با آن، ورود به این رشته ها را سخت کرده و از طرف دیگر تمرکز امکانات و فناوری و البته درآمد در شهرهای بزرگ کشور همچون پایتخت سبب شده تا فارغ التحصیلان این رشته ها ترجیح می دهند که برای طبابت و پزشکی به سراغ کلانشهرها بروند؛ موضوعی که در نتیجه آن شاهد کمبود پزشک خصوصاً در سطح پزشک متخصص و فوق تخصص در استانها هستیم.
یکی دیگر از مباحثی که سبب شده تا جمعیت پزشکان از متوسط و نرمال جهانی کمتر شده و دغدغه و مشکلات زیادی را برای شهروندان بوجود آورد، مهاجرت پزشکان به خارج از کشور است.
استان گلستان مانند سایر مناطق کشور از کمبود پزشک خصوصاً پزشک متخصص و فوق تخصص رنج می برد و ساکنان این استان حتی برای گرفتن وقت ویزیت در بعضی رشته های پزشکی باید تا چند ماه نوبت را تحمل کنند.
چشم پزشک، متخصص مغز و اعصاب، گوارش، زنان و امور نازایی و قلب همچون گروههای پزشکی هستند که بیماران برای گرفتن نوبت با مشکلات عدیده ای دست به گریبان هستند.
هرچند در سالهای اخیر میزان جذب دانشجو در رشته های پزشکی اندکی بهبود یافته اما خروجی و بطور دقیق خروجی آن در گلستان تناسبی با مهاجرت اطبای حاضر به سایر استانها خصوصاً تهران و خارج از کشور ندارد.

نوبت ویزیت ندارند
یک شهروند گرگانی در این خصوص به خبرنگار مهر اظهار داشت: برای گرفتن نوبت متخصص ارتوپد با پرس و جو از نزدیکان به نام پزشکی رسیدیم و بنده با مطب ایشان تماس گرفتم و منشی وی به بنده اعلام نمود که یک ماه دیگر نوبت خواهد داد.
در گلستان در مجموع دولتی و خصوصی دو هزار و ۵۰۰ پزشک در همه بخش ها وجود دارد مریم دماوندی اضافه کرد: اوضاع در سایر مطب ها هم، چنین بوده و بیشتر پزشکان متخصص نوبت ویزیت نداشتند.
وی اظهار داشت: پزشک متخصص در درمانگاه ها و بیمارستان های دولتی هم یافت نمی شود وگرنه به آنها مراجعه می کردیم.
دماوندی با اشاره به شلوغی مطب ها افزود: اگر مورد اورژانسی و اضطراری پیش بیاید مردم چه باید بکنند؟ کما این که بنده در مطب بوده و منشی ها بیماران بسیاری را برمی گردانند.
این شهروند گرگانی بیان کرد: در اوج کرونا هم متخصص عفونی، کودکان و حتی پزشک عمومی یافت نمی شد و باید چندین روز و ساعت در انتظار نوبت پزشک معطل می ماندیم.
اوضاع در شهرستان های دیگر بغرنج تر از مرکز استان بوده و مناطق مرزی هم محروم از پزشک متخصص هستند و گاهی در هفته یک پزشک به این مناطق مراجعه می کند.
۱۲.۳ پزشک به ازای هر ۱۰ هزار نفر جمعیت در گلستان وجود دارد
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی گلستان در این خصوص به خبرنگار مهر اظهار داشت: کمبود پزشک یک مسئله کشوری بوده و گلستان هم از این امر متأثر است.

محمد مهدی زرگران اضافه کرد: در ازای هر ۱۰ نفر هزار جمعیت طبق استانداردهای بین المللی باید ۲۳ پزشک داشته باشیم اما این عدد در کشور ۱۱.۲ (نصف میزان بین المللی و متوسط جهانی) بوده و در استان به ۱۲.۳ می رسد که اندکی از میانگین کشوری بالاتر ولی نسبت به استانداردها عقب هستیم.
وی افزود: این عدد در تهران ۳۵ نفر بوده که نشان میدهد تمرکز پزشک در پایتخت است و بیان کننده آن بوده که استانها هرچه محروم تر باشند، بیشتر گرفتار کمبود پزشک خواهند بود.
زرگران با اشاره به شلوغی مطب ها، هم اظهار داشت: این امر نشان میدهد که کمبود پزشک در بخش خصوصی هم وجود دارد.
وی توضیح داد: یکی از عمده دلیلهای کمبود پزشک مهاجرت نیروی انسانی به خارج از کشور است؛ ما هر اندازه نیرو تربیت کرده و آموزش می دهیم زمانی که به تجربه قابل قبولی می رسد به خارج از کشور مهاجرت می کنند و اگر رصد شود مشاهده می شود که به اندازه ورودی پزشک، خروجی داریم.
زرگران بیان کرد: این امر سبب شده سرمایه های انسانی از کشور بیرون بروند برای اینکه در کشورهای دیگر دستمزدهای بالاتری به آنها پیشنهاد می شود.
تفاوت دستمزدها
معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی گلستان اظهار داشت: طبق آمارها میزان ویزیت در افغانستان ۴۴ دلار، در پاکستان ۳۰ دلار، در عراق ۸۰ دلار و در کویت ۱۱۰ دلار است اما آنچه که در بخش خصوصی کشور به عنوان ویزیت پرداخت می نماییم حدود ۲.۵ دلار است پس بین دستمزدها و تعرفه های کشور و خارج از کشور فاصله بسیاری وجود دارد.

وی اضافه کرد: با آنکه این کشورها ثروتمند هم نیستند اما تعرفه های پزشکی با هم اختلاف فاحشی دارند و همین دلیل سبب شده که همکاران ما در بخش های مختلف پزشکی و نیروهای متخصص به خارج از کشور مهاجرت کنند.
زرگران از درآمد ۷۰ میلیونی در کشور و ۶۰۰ میلیونی در خارج از کشور در بخش جراحی قلب آگاهی داد و اظهار داشت: ما نمی توانیم این مبالغ را در بخش دولتی پرداخت نماییم در نتیجه متخصصان به خارج از کشور مهاجرت می کنند و سال به سال هم به این اعداد افزوده می شود.
وی افزود: در مجموع در گلستان هزار و ۲۰۰ پزشک متخصص شامل بخش دولتی و خصوصی در همه رشته ها فعالیت می نمایند.
زرگران با اعلان اینکه در استان ۶۰۰ پزشک عمومی، شامل خانواده، اورژانس و مطب دار بخش خصوصی داریم، افزود: همین طور ۹۵ پزشک فوق تخصص در گلستان فعال می باشند و در مجموع تعداد کل پزشکان دندانپزشکان و متخصصان به دو هزار و ۵۰۰ نفر می رسد.
طبق گفته وی بیشترین کمبود اکنون در بخش دولتی مربوط به متخصص بیهوشی، قلب جراح و متخصص نورولوژی (مغز و اعصاب) است.
مراجعه بیماران به مشهد و تهران
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گلستان هم مدتی پیش در گفتگو با رسانه ها اعلام نموده بود: مهم ترین چالش علوم پزشکی گلستان، کمبود نیروی متخصص و فوق تخصص است که این مسئله در کشور هم حکمفرما است.
سعید گل فیروزی توضیح داد که به لحاظ جذب نیروی متخصص یک دفعه در سال امکان فراخوان وجود دارد و سعی کردیم قسمتی از مشکلات را با بهره گیری از فراخوان ها و غیره تامین نماییم.
وی بیان کرد: گلستان قطب سرطان بوده و تعداد جراحان سرطان در گلستان اندک است و خیلی از بیماران مجبور هستند به شهرهای تهران و مشهد مراجعه کنند.
گل فیروزی اظهار داشت: در بخش دولتی تنها چهار فوق تخصص قلب داشته و تلاش می نماییم که وضعیت را پایدار نگه داریم.
به گزارش سلامت باشی به نقل از مهر، کمبود پزشک در گلستان امری ملموس بوده که باید برای حل این مشکل برنامه ریزی کرد، البته قسمتی از مشکلات به سیاستگذاری های وزارتخانه مذکور بر می گردد که باید با تصمیمات درست مانع از مهاجرت نیروهای متخصص شد.


منبع:

1401/10/19
11:17:35
5.0 / 5
439
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۲

پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

سلامت باشی سلامت باشی
salamatbashi.ir - مالکیت معنوی سایت سلامت باشی متعلق به مالکین آن می باشد