سفارش هایی درباره ی حساسیت به شیر در نوزادان
به گزارش سلامت باشی، فوق تخصص اطفال کودکان دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، اظهار داشت: در حساسیت نوزاد به شیر، متداول ترین و نخستین احتمال، حساسیت به پروتئین های گاوی است.
به گزارش سلامت باشی به نقل از ایسنا، دکتر امیرحسین حسینی با اشاره به این که حساسیت نوزادان به پروتئین شیر مسئله ای مشکل ساز است، اظهار داشت: این مسئله یکی از شایع ترین مواردی است که از شروع تولد نوزاد، خیلی از والدین با آن مواجهند.
وی با اشاره به این که بسیاری از مادرانی که نوزاد را با شیر خود تغذیه می کنند قبل از بروز هر نشانه ای خیلی از مواد غذایی را حذف می کنند، اضافه کرد: در ابتدای تولد این ذهنیت وجود دارد که باید لبنیات از سبد غذایی مادر حذف شود، این اقدام اشتباه منجر به حذف مهم ترین منابع غذایی می شود که ضرر آن متوجه مادر و نوزاد است.
بگفته حسینی، شیرخواران در شش ماه اول تولد یا توسط شیر مادر و یا با فرمولاها (شیرخشک) تغذیه می شوند؛ در دسته اول نیازی نیست بصورت خودسرانه هیچ منبع غذایی اصلی از رژیم غذایی مادر حذف شود.
او افزود: تعدادی از مواد غذایی مثل فست فودها و غذاهای حاوی افزودنی های صنعتی چون فاقد ارزش غذایی هستند، در سبد غذایی جایی ندارند و عملا حذف این مواد تاثیری هم در روند رشد نوزاد نخواهد داشت.
این فوق تخصص گوارش و کبد کودکان، اشاره کرد: حذف مواد غذایی حساسیت زا مثل پروتئین های گاوی، لبنیات، گندم، غذاهای دریایی، آجیل ها، گوشت یا سویا نباید بصورت خودسرانه صورت گیرد.
وی با اشاره به اینکه یکی از نگرانی های خانواده ها دفع خون در مدفوع است، اشاره کرد: دفع رگه های خفیف خون یا نقاطی خونی در مدفوع (پس از بررسی توسط پزشک متخصص) بطور معمول اهمیت چندانی ندارد، اما در مواردی که مقدار زیادی خون در مدفوع مشاهده می شود یا دفع مدفوع بصورت اسهالی، یا حاوی بلغم زیاد و یا همزمان با مشاهده اگزمای پوستی و یا علایم تنفسی است، بررسی بیشتر توسط پزشک متخصص اهمیت زیادی خواهد داشت.
وی افزود: در حساسیت نوزاد به شیر، متداول ترین و نخستین احتمال، حساسیت به پروتئین های کازیین شیر است. در این نوزادان شیر مادر خوار، در درجه اول باید شیر پاستوریزه گاوی یا گوسفندی و یا سایر دام ها از سبد غذایی مادر حذف شود. اگر با حذف شیر شرایط نوزاد بهتر نشود باید در بازه های زمانی دو هفته ای سایر مواد غذایی تا رسیدن به شرایط طبیعی نیز حذف شود.
وی افزود: با حذف غذایی که نوزاد به آن حساسیت دارد، رفته رفته شرایط سلامت نوزاد عادی می شود؛ بدین سبب مادر باید حداقل در بازه زمانی شش تا 9 ماه رژیم عاری از ماده حساسیت زا را رعایت کند.
حسینی درباره ی شیرخوارانی که از فرمولاها و یا اصطلاحا شیرخشک استفاده می نمایند، اشاره کرد: اگر بهر دلیلی مادر قصد شیر دادن به کودک را نداشته باشد، باید از شیرخشک های معمولی استفاده گردد و اگر مواردی از حساسیت مثل اگزمای پوستی، اسهال، دفع خون در مدفوع، علامت های تنفسی مثل سرفه زیاد، حساسیت، خس خس و خس خس هنگام تنفس دیده شد، در درجه اول احتمال حساسیت به پروتئین گاوی وجود دارد.
وی اظهار داشت: در تغذیه چنین شیرخوارانی لازم است از فرمولاهای حاوی پروتئین های هیدرولیزه مخصوصی که توسط متخصصان گوارش کودکان یا آلرژیست ها تجویز می شود، استفاده گردد.
بگفته او، توجه به سابقه مبتلاشدن به آلرژی در خانواده هایی که سابقه آلرژی به پروتئین های گاوی در نوزادان قبلی خانواده وجود داشته هم نکته مهمی در انتخاب شیر خشک است؛ در این موارد اگر مادر بهر دلیلی می خواهد از شیر خشک استفاده نماید باید از شیرخشک هایی که پروتئین آنها شکسته شده و اصطلاحا به عنوان hypoalergic (HA) شناخته می شوند، استفاده گردد.
بنابر اعلام دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، حسینی در آخر سفارش کرد: جهت بررسی و درمان شیرخوارن مبتلا به حساسیت به پروتئین گاوی باید بررسی و مداخلات مورد نیاز توسط پزشک فوق تخصص گوارش کودکان و یا آلرژیست صورت گیرد و از حذف شیر مادر و جایگزینی شیر خشک های رژیمی تا حد امکان پرهیز شود.
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب