در گفت وگو با سلامت باشی تشریح شد
علائم و روش های انتقال شپش سر
سلامت باشی: رییس گروه بیماریهای منتقله از آب و غذا وزارت بهداشت و متخصص انگل شناسی با اعلان اینکه شیوع پدیکولوز (شپش سر) فقط به یک ماه یا فصل خاص محدود نمی شود و سالانه حدود 600هزار نفر درگیر می شوند، درباره ی علائم، روش های انتقال و درمان آن توضیح داد.
دکتر محمد زینلی در گفت و گو با ایسنا و در جواب مباحثی درباره ی شیوع شپش (پدیکولوز) در فصل سرما به ویژه در مدارس و دانش آموزان، با اعلان اینکه شیوع شپش (پدیکولوز) در تمام ماه های سال وجود دارد، اظهار داشت: بررسی ها بیان کننده این است که شیوع شپش فقط به یک ماه خاص محدود نمی شود و شیوع شپش در فصول گرم و سرد سال گزارش می شود. البته شیوع این مساله با بازگشایی مدارس بیشتر می شود و شیوع آن در دوران سال تحصیلی نسبت به زمان تعطیلی مدارس بیشتر است.
با اتفاق خاصی مواجه نیستیم
این متخصص انگل شناسی اضافه کرد: پدیکولوز با بازگشایی مدارس خصوصاً در مدارس دخترانه به سبب مسائلی مانند بلندبودن موی سر نسبت به پسران بیشتر است. این گونه نباید تصور کرد که با اتفاق خاصی در حوزه شیوع شپش در مدارس مواجه هستیم؛ اما به دلیلهای مختلف که اغلب در مسائل بهداشتی و رعایت نکردن بهداشت فردی ریشه دارد با شیوع شپش مواجه هستیم.
علائم مبتلاشدن به پدیکولوز
وی وضعیت شیوع پدیکولوز در کشور اظهار داشت: آمار دقیقی درباره ی تعداد مدارس یا دانش آموزان درگیر در اختیار نداریم اما سالانه ۶۰۰هزار نفر درگیر می شوند. مدت زمان درگیری می تواند از ۲ روز شروع شود و تا حدود دو هفته زمان بر باشد که به مسائلی مانند پایبندی به روش های درمانی بستگی دارد. خارش سر، مهم ترین علامت برای تشخیص شپش قلمداد می شود که می تواند ضایعات و خراش جدی با عفونت یا بدون عفونت بوجود آورد.
زینلی با اعلان اینکه شپش، یک حشره کوچک خون خوار بدون بال است، اضافه کرد: شپش، گونه های مختلفی مانند «شپش سر»، «شپش بدن» و «شپش عانه» دارد که می تواند به همراه «رشک» یعنی تخم خود در میان موها، روی پوست سر و پشت گوش ها قرار گیرد و خون خواری کند. دمای ۲۲ تا ۳۴ درجه، محیط مناسب برای شپش و رشک شمرده می شود. هنگامی که شپش به بلوغ برسد، می تواند تخم گذاری کند و افزایش یابد.
روش های انتقال
این متخصص انگل شناسی با اعلان اینکه شپش به دو روش «مستقیم» و «غیرمستقیم» منتقل می شود، اشاره کرد: منظور از انتقال مستقیم این است که فرد آلوده با اشخاص دیگر ارتباط برقرار می کند و شپش از فرد آلوده به دیگران منتقل می شود؛ انتقال مستقیم در مدارس بواسطه ارتباط دانش آموزان با یکدیگر رایج است. مسائل اقتصادی و اجتماعی در انتقال مستقیم شپش، حکمفرما نیست و این بیماری فقط در دهک های پایین جامعه حکفرما نیست. متاسفانه، فقر بهداشتی در شیوع شپش بسیار نقش دارد و موضوع فقر بهداشتی برای وزارت بهداشت بسیار حائز اهمیت قلمداد می شود.
این انگل شناس درباره ی انتقال غیرمستقیم شپش توضیح داد: شپش می تواند بوسیله برخی وسایل و اشیا مانند لباس، حوله، شانه، کلاه، روسری، لباس خواب، برس مو و بالش منتقل شود و انتقال شپش بوسیله وسایل به عنوان انتقال غیرمستقیم در نظر گرفته می شود.
اقدامات درمانی و ضرورت پایندنی به نکات بهداشتی
او درباره ی روش های درمانی شپش اظهار داشت: اساس درمان بر پایه رعایت بهداشت فردی مانند استحمام مرتب، تعویض لباس، استفاده از وسایل شخصی و در دسترس بودن وسایل شخصی است. افرادی که درگیر شپش می شوند، می بایست از برخی اقلام بهداشتی خصوصاً شامپو و لوسیون های مخصوص بهره گیرند. شامپو «پرمترین ۱ درصد» برای درمان شپش سفارش می شود. شامپو پرمترین یک درصد بصورت متمرکز در اختیار دانشگاه های علوم پزشکی قرار داده ایم. همین طور دانشگاه های علوم پزشکی این شامپو را برای افرادی که در معرض خطر قرار دارند یا گزارش های بر اساس شیوع شپش واصل شده بصورت رایگان در اختیار مردم قرار می دهند.
او افزود: شامپو پرمترین یک درصد، گران نیست و همین طور به سبب این که شیوع شپش اغلب در مناطق شهری اتفاق می افتد، این شامپو در داروخانه ها دردسترس است. هنگامی که موی سر مرطوب است، این شامپو باید به مدت ۱۰ دقیقه روی سر بماند و سپس موی سر را بوسیله شانه دندانه ریزی که درون بسته های شامپو قرار دارد با فشار آب زیاد شست. افرادی که به شپش مبتلا شده اند، می بایست ۲بار در هفته سر و موهای خودرا با شامپو پرمترین یک درصد شست وشو دهند.
این متخصص انگل شناسی درباره ی دیگر روش های درمانی شپش توضیح داد: استفاده از لوسیون «دایمیتیکون ۴ درصد» از دیگر روش های درمانی است که سبب خفه شدن شپش می شود و بطور معمول، افراد درگیر این بیماری می بایست از این لوسیون گیاهی بهره گیرند. همین طور از مخلوط آب و سرکه به میزان ۵۰ - ۵۰ می توان برای رشک زدایی استفاده کرد؛ به نحوی که موهای سر را می بایست با این محلول ماساژ داد و سپس با شانه دندانه ریز شست وشو داد.
وی درباره ی روش های پیش گیری از شپش اظهار داشت: امکان گرفتاری تمام جوامع خصوصاً مدارس با شپش وجود دارد. بررسی ها بیان کننده این است که فقر بهداشتی در شیوع شپش بسیار نقش دارد؛ بطور مثال، افرادی که فاصله زمانی بین هر استحمام آنها زیاد است؛ احتمال آلودگی در افرادی که لباس های خودرا دیر به دیر تعویض می کنند؛ افرادی که ملحفه تخت خواب خودرا دیر تعویض می کنند بسیار زیاد است.
نقش موثر آموزش در صورت ابتلا
زینلی با اعلان اینکه شناسایی منابع آلودگی برای وزارت بهداشت از اهمیت فراوانی برخوردار است، اشاره کرد: خانواده ها می بایست هرگونه آلودگی فرزندان خود به شپش را گزارش دهند و اگر فرزند دیگری دارند، فرزند آلوده خودرا می بایست از سایر فرزندان خود جدا کنند. معلمان و مربیان بهداشت در شناسایی و گزارش افراد آلوده بسیار نقش دارند.
رییس گروه بیماریهای منتقله از آب و غذا وزارت بهداشت اظهار داشت: هرگونه مکان عمومی که افراد مختلف در آن تجمع می کنند، امکان انتقال شپش در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی وجود دارد. استحمام مرتب، شانه کردن موها، تمیز کردن شانه و برس مو، شست وشوی لباس و اجتناب از استفاده از وسایل دیگران در پیش گیری از انتقال شپش بسیار اهمیت دارد. نکته مهم و اساسی در برخورد با شپش این است که خانواده ها در رابطه با چگونگی پیشگیری و درمان آن به خوبی آموزش ببینند و این مولفه ها را به فرزندان خود آموزش دهند.
وی درباره ی انتقال شپش در سرویس مدارس اظهار داشت: برخی گزارش ها بیان کننده این است که امکان آلودگی افراد در خدمات مدارس وجود دارد؛ بعبارت دیگر، صندلی های سرویس مدارس می توانند آلوده شوند و شپش را منتقل کنند.
منبع: سلامت باشی
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب